2012. január 11., szerda

Szakzsargon: védelem

Sokáig agyaltam, hogy az első ilyen jellegű postom a védelemről vagy az "emelésről" szóljon, őszintén szólva mindkettőtől idegbajt kapok, szóval a sors eldöntötte helyettem, hogy a védelemről lesz szó.

Emberek, értsétek már meg végre, hogy mit jelent a védelem. Nem azért, mert szépen kérem, vagy mert pókersznob vagyok, hanem azért, mert azzal, hogy egy kifejezést rosszul használtok, azzal csak azt mutatjátok meg magatokról, hogy ti sem értitek, miről beszéltek. Szóval tisztázzuk, csak a ti kedvetekért, mi a fene is az a védelem.

Ugye alapvetően két dolog miatt tehetünk be agresszív akciót: értékért és blöffből. Azonban bizonyos helyzetben lehetnek 1-1 akciónak mellékes okai is, amelyek befolyásolni fogják a döntésünk várható értékért, mint például a védelem.

A védelem azt jelenti, hogy az ellenfeleddel eldobatsz bizonyos mennyiségű részesedést. Eldobatsz! Éppen ezért kapok instant agybajt akkor, amikor az emberek pl. színhúzók ellen emelnek "védelemből". Komolyan azt várjuk, hogy egy színhúzó dobjon? Ja, hogy nem is ezért emelünk, hanem mert részesedési előnyünk van felette? Ja, hogy értékért emelünk? Akkor miért nem azt írjuk?

Védelemből nyithatunk pl. egy nagyobb potban gyenge párt, A magast, stb., ha a 6 out eldobatása számunkra +EV (többet úgysem dobnak), és nem jövünk ki jobban semmi mással. Azonban ez azért elég ritka, tisztán védelemért ritkán nyithatunk (FL-ről beszélek, NL-ben, PLO-ban nyilván más a szitu), éppen ezért általában kombinálva használhatjuk.

Remélem tisztáztam a dolgot, és kevesebb "emelek védelemből alacsonyabb pár ellen" típusú kommentet fogok látni a fórumon, mert ez így most borzalmas...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése